Salam Maal Hijrah~

Thursday, December 17, 2009
selamat menyambut tahun baru diuvapkan kepada semua..
Adakah anda pasang niat baru atau tetap berada di tahap yang lama?


Bermacam-macam yang dilalui 2009 ni..ada yang pahit dan ada yang manis :p
tapi semua ni dilalui demi mencapai kejayaan dan kepuasan di masa depan kelak.
tapi adakah ssanggup untuk menerima cabaran dan dugaan lagi??
adakah azam 2009 anda teah tercapai atau dibazirkan begitu saja?
bagi sesiapa yang tidak terlaksana azamnya pada tahun 2009 xpa..yang putus asa..tetapkan azam baru pada 2010..insyaalah terlaksana nnt

tapi azam saya sedikit sebanyak telah selesai..
insyaalah akan pasang azam baru pada 2010 ni..
harap akan berjaya..kita jumpa lagi nanti ok~.

SELAMAT MENYAMBUT MAAL HIJRAH DARIPDA MOHAMMAD HANAFI

Membuat Come back~

Thursday, December 10, 2009
Sudah lama rasanya Blog aku nie xberupdate.. :(
Bersawang-sawang...aku bz sngar dgn final exam..
apa aku wat bulan nie? aku exam..siapkan requiz, asignment n semua bil-bil tertunggak.
Tapi yang penting tiap-tiap hari aku bukak buku..
Buku apa aku buka?? hehehe..Buku Muka (Facebook) haha..
aku sempat upate status ku di situ ja..

Minggu depan mingu last aku dekat Poli.. Xsabaq-sabaq rasa nak habes belajaq..
xmampu terima tekanan mateatik dah.. ;D
Cuma tinggal Paper Aplikasi Komputer dan Kawalan Motor ja..
Lepas tu aku selesai..Habis sudah Pengajian Diploma aku 3 tahun ni..

Dalam bulan nie pun bnyak yang terjadi dan aku xupdate apa-apa juga.
xpa..lepas ni aku akan cuba update sedikit demi sedikit...


Nak mula cerita dengan Wedding ! :D

Nie Tag Along aku yang minggu lepas...Pasangan Humaidi & Hani bersama pasangan adik Humaidi nie..
Memamg lovey pasangan nie yang penting ceria..nie sedikit gambar aku yang sempat capture minggu lepas..

Tanhniah diucapkan kepada mereka dan biar gambar bercerita mcm mana happynya pasangan ini ;D




ok kawan-kawan...kita jumpa nanti ok..!
Lepas nie aku bnyak masa freee dan xsabar nak mula kerja aku..
Nak kerja apa??hehehe Tepuk dada tnya Selera ;D
Chow :p...

Di kala keboringan

Saturday, October 10, 2009
Bila boring nie la keja aku..
edit gambar-gambar lama dalam hard disk aku nie





Enjoy tau~

Selamat Hari raya

Sunday, September 20, 2009

lama tidak update blog..
aku ucapkan Selamat hari raya aidil Fitri maaf zahir dan batin buat semua
yang tgk blog aku nie..sebab xdan nak jumpa atau apa2 hal yang xdapat dielakkan,
Minta maaf dari hujung rambut sampai ibu jari kaki ..hehehe..
yang kenal tu sla2 la datang raya kat umah aku k..
see u all.

Monday, September 7, 2009
Mohammad Hanafi blog
.:Under Construction:.

Aku jatuh Cinta

Friday, August 28, 2009
apabila hati dah tertarik...
lidah xdapat berkata2 selagi aku xdapat si dia...
arrghhhhh tensionya...
Aku jatuh cinta!!!

Nie la nama yang aku jatuh Cinta tu.. Tokina AT-X 12-24 f/4 F Pro DX Zoom
Brand Tokina
Category Lens & Teleconverter
Model # TK-ATX124PROD-N
Price RM2,250.00

Specifications

  • Recommended Sensor size: APS-C Sized (23.7 X15.6mm)
  • CCD or CMOS sensor: (w/1.5-1.6x magnification factor)
  • Zoom Range: 12-24mm
  • Maximum Aperture: F/4
  • Minimum Aperture: F/22
  • Optical Construction: 13 Elements / 11Groups
  • Coatings: Multi-layer Coatings
  • Zooming System: Rotary-type
  • Minimum Focus Distance: 30cm
  • Macro Ratio: 1:8
  • Number of Diaphragm Blades: 9
  • Filter Size: 77mm
  • Dimensions: 84mm X 89.5mm
  • Weight: 570 g
contoh gambar guna lens nie
p/s : credit to photoskool untuk gambaq nie

bila aku nak dapat lens ni??
harga dia membuat aku tertelan air liur..
target aku..
sebelum hujung tahun nie aku nak da Ultra Wide Lens (UWA)
tiap2 malam tidoq termimpi2 lens nie..Wish me Luck

persoalan dia - Adakah aku tergila-gila or aku memang gila???

Pertunangan .: Kharirul & Adilah :.

Tuesday, August 25, 2009
Alhamdulilah 15hb lepas aku dapat satu job tunang..
Abg aki yang bagi..terima kasih banyak2 abg aki.
nie adalah pengalam pertama aku shoot tunang..
Couple ni memang happening...n sporting..
bes..tahniah kepada pasangan nie..
dan harap sampai ke jinjang pelamin..

Sabah :: 9 - 13 Ogos 2009 ::

Thursday, August 20, 2009
Lama jugak aku xupdate blog nie..
skrang bz dengan kerja dab asignment poli..
dah masuk study kena la wat cara study..
tambah2 aku dah semester 6..
pening dengan Final Projek yang paling penting..
ngn lecturer final projek mcm F*** lagi..
keja dia kondem ja kami bukannya nak tolong,.
nama ja penyelia projek..
wuh..
dugaan..bila aku lawan cakap dia..
dia suruh aku diam coz aku banyak cakap..
banyak la En ni.
huh...

Skrang bersambung erita ke Sabah...
hehe..
memang pengalam yang xdapat lupa..
kali pertama ke Sabah..
sejuk di Kundasang..mmg best..xdapat pergi luar negara xpa..
pergi ja Kundasang, memang best..
xdapat lupa.. Enjoy gambar nie ok

Editng with Lightroom

Friday, July 31, 2009
Today is 2nd day i attend my lightroom class n this my my work about the editing
hope u all enjoy it..yeah~~




i think lightroom is the easiest sofwere that can manage many photo in 1 time.
i learn many features in lightroom..i reaaly appreciate to En Shamsul coz tought me about lightroom
Anyone can give me opinion about this picha??

LightRoom 2.4

Thursday, July 30, 2009

Lamanya aku xupdate blog...
pegi KL, Peneng..soma aku xdan update...
apa2 tgk kat Kelana Laut jala k..
aku ada update aktivi aku kat citu.

hari ini aku ada ikut kursus adobe photoshop Lightroom 2.4..
upa-upanya lebih senang nak wat minor editing dan workflow guna lightroom nie.
aku belajar sedikit demi sedikit..nie antara gambar2 dia



lau nak softwere nie boleh mai jumpa aku..n
nak aku ajarkan pun boleh..tapi ckit jala...hehehe...
ciau

Impian

Saturday, July 4, 2009
dapatkah aku mencapai impian ini??
atau sekadar angan2 kosong bagi aku??
sering menjadi idaman aku untuk memiliki dia
memamg jauh sekali untuk aku memiliki dia tapi insyaalah.
satu hari nanti, pasti dia menjadi milik aku.

memang sekarang aku memiliki kekasih hati yang lain..
tetapi jauh sekali kekasih hatiku ni untuk menandingain si dia..
ibarat langit dan tanah..
harganya juga 2x ganda daripada kekasih hatiku ini..
tapi aku akan merialisasikan impian aku ini..
tnggu lah~

bagi golongan DSLR ini adalah pilihan yang terbaik untuk amatur sebagai peralatan menembak,
memamg impian aku selepas memiliki d40
insyalaalah impian aku akan jd kenyataan
insyaalah~

Journey to Pangkor~

Monday, June 29, 2009
Alhamdulilah sampai juga ke Pulau Pangkor buat pertama kalinya..
Cerita bermula pada 23hb 6, xdan habes lagi kelas Asas Photography aku trus bergerak ke Shahab perdana untuk amik bas ke Butterworth, terpaksa kurbankan kelas tapi xpa berjalan punya pasal.Aku terpaksa naik bas 'lompat2' coz xdak bas direct p Lumut dari Alor Setar.



Sampai di Butterworth aku amik Bas Sri maju ke Lumut, Perak. Perjalanan amik masa 3 1/2jam gak dengan penuh keboringan di dalam bas. Sampai ja di lumut aku trus lari p bli tiket coz jam dah kul 6.30pm aku takut tertinggal fery plak. Nasib baik sampai pada tepat pada masanya. Aku amik ferry plak ke Pulau Pangkor.


Sampai di citu aku diambik oleh Abg Hassan untuk ke Tempat Penginapan aku iaitu di Telok Nipah di Lyana Beach Resort. Ada Wifi tau, BEsh..Malam 2 makan2 trus tido coz Letih. Buat apa ya aku ke Pulau Pangkor??? tujuan untuk tolong Abg Hassan wat Group photography untuk Kementerian Pengajian Tinggi...tolong bantu dia saja.
Semua 8 group terpaksa dihabeskan untuk masa sari ni dan penuh duka dan laranya sewaktu sesi photoshot ngn Lecturer2 nie.

*Markas Operasi

*Tempat aku berkerja

Nie la hasilnya last sekali.hehehe sebahagian saja aku tunjuk coz malas hehe...
alhamdulilah berjaya juga aku siapkan kerja2 aku nie..hope aku dapat ikut Abg Hassan lagi untuk wat kerja coz serunuk rupanya.hehe berjalan2 sambil wat keja


Chow~~

Menanti Orang Diminati

Sunday, June 28, 2009
tidak sabar aku menati benda yang aku beli d shashinki..
alhamdulilah..
dapat juga aku tambah gadjet aku sedikit demi sedikit..
kali ini aku beli Phottix Tetra (PT-04 II)-Wayerles Flash Remote..
oleh kerana D40 aku tadak comender mode kerana koman..
aku terpaksa beli benda nie coz nak trigger sb600 dengan D40 aku..
nak try CLS katakan, Esok myb sampai kot benda nie
semakin gila mengenai photography..
tentang hal len nnt aku update lagi k..
sebab aku mengalami keboringan, kebzian dan juga kemalasan yang teramat sngat
tentang hal d pangkor dan kursus asas photography 2 ok..
chow jumpa lagi~~

CLS = creative lighting System

Kursus Asas Photography Digital 1

Monday, June 22, 2009
Tarikh : 22 Jun 2009
Tempat: INSPIN, Alor Setar

Diajar oleh Adhadi..
cikgu di photoskool.net dan pemilik Kedai Myfotozone..
alhamdulilah di hari pertama aku dapat input yang memneransangkan..
aku dapat paham lagi senjata aku nie..
mmg the best la cikgu Adhadi ajaq..
dan tak lupa juga pada Humai Colours Enterprise sebab organise kursus nie kat Alor Setar.
Jarang sekali kursus macam nie dijalankan di Alor Setar, Insyaalah ada sedikit masa di masa depan lau ada kesempata aku nak join Kursus Asas Photoshop plak..belajaq dari bawah
Esok aku sambung lagi untuk hari ke2.
tapi esok lepas habis kursus trus kena pergi ke Pulau Pangkor tolong sifu wat keja..
hehe..mcm biasala aku..cuti2 kerjanya berjalan saja..
ok..
jmpa nanti k.
nie ada beberapa keping gambaq hasil dari kursus..
enjoy!!




ScreenShot laptop aku

Saturday, June 20, 2009

Entry aku untuk kali ni.
nie la screenshot laptop aku..mmg ceria bila dilihat wallpaper dia..
aku suka..
bnyak cerita dalam gambaq2 nie..
nie aktiviti aku time aku free..
berjalan2 sambil menembak gambar..
lau print pun best neh..
nanti aku upkan lagi k.

Aktiviti di waktu cuti

Wednesday, June 17, 2009

nie la aktiviti aku di waktu cuti..berjalan2 dan enjoy..
sempat juga menembak beberapa gambar bersama2 d40 aku..
diedit ckit bersama2 photoshop..
wah...agak puas hati dapat berjalan2

p/s : kami suka tangkap gambar

Norlaili & Junaidi dan Nur Azimah & Sarahan

Tuesday, June 9, 2009

Tarikh : 6hb 6 2009

Tempat : Pokok Asam , Kubur Panjang

Credit 2 Abg Aki dan shoot bersama2 Pait